Czy jajka są zdrowe?

BLOG WIELKANOC 4W kościele katolickim i protestanckim trwa  już okres Wielkiego Tygodnia a w prawosławnym niebawem się rozpocznie . Wielu z Państwa  z pewnością ma już zrobione przedświąteczne porządki i teraz pora pomyśleć o Wielkanocnym  menu w którym zgodnie z tradycją  „królują” jajka, które w symbolice chrześcijańskiej są    symbolem  życia, nawiązują bowiem  do faktu Zmartwychwstania Pańskiego. Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe, pożywne i pełne wartości odżywczych, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w  żółtku.

Jednak żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników – genów, wieku, płci, wagi, i aktywności fizycznej, a nawet  chorób. Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Ale najważniejsze jest to, że obecne w jajku : lecytyna i  kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu a do tego obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.

W związku z tym, że jajka były utożsamiane przez lekarzy z cholesterolem, dla Tych z Państwa, którzy jeszcze o tym nie wiedzą, mam  bardzo dobrą wiadomość, bowiem  amerykańscy lekarze, wreszcie – w ubiegłym roku, odwołali  alarm cholesterolowy, który trwał kilkadziesiąt lat a wiele osób zażywało niepotrzebnie leki na jego obniżenie,  w obawie przed zawałem serca i  wylewem krwi do mózgu czy  udarem. Do tej pory, eksperci wychodzili z założenia, że żywność  zawierająca wysoki poziom cholesterolu zwiększa również wysoki poziom cholesterolu we krwi , a tym samym zwiększa ryzyko zawałów serca i udaru mózgu. Tymczasem liczne badania obalają te wzajemne powiązania, bowiem specjalne mechanizmy organizmu zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu z pożywienia do krwi o  czym  od dawna wiedzieli już wszyscy, oprócz autorytetów z tej dziedziny, które w tym względzie wyznaczały  zasady działania dla lekarzy. Dlatego obecnie  w zaleceniach  dietetycznych dla Stanów Zjednoczonych podaje się , iż nadmierne spożywanie cholesterolu zawartego w pożywieniu nie  jest niebezpieczne ani szkodliwe. Dokument ten został opracowany przez czternastu lekarzy oraz  ekspertów w dziedzinie żywienia zdrowia a artykuł na ten temat ukazał się w lutym ubiegłego roku, między innymi,  na niemieckim portalu Spiegel Online.

Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurencyjna. Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem, tak więc zawiera pełnowartościowe białko . Lecytyna to składnik żółtka – nazywają ją „pogromcą tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn – hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.

Jajko zawiera ważne dla zdrowia: ksantofil i luteinę (barwniki w żółtku). Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów, zatem:

Życzę więc Państwu Zdrowych, Radosnych, Pogodnych i Pełnych Miłości Świąt Wielkiej Nocy i oczywiście –   Smacznego Jajka !

BLOG  WIELKANOC