Dlaczego medycyna komórkowa ?

Blog - obrazek komórkiJak Państwo z pewnością   pamiętacie, nasze poszczególne narządy: wątroba, serce czy skóra powstają z różnych – wyspecjalizowanych komórek. Pomimo, że  komórki z których zbudowane są nasze tkanki, wspomniane wyżej narządy, układy i wreszcie całe  nasze ciało, różnią się od siebie funkcjami i wyglądem to  wszystkie, bez wyjątku, potrzebują składników mineralnych , witamin i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aby mogły prawidłowo funkcjonować co w rezultacie powoduje, że jesteśmy zdrowi zarówno pod względem fizycznym jak i emocjonalnym,  a to z kolei pozwala nam prawdziwie cieszyć się życiem.

Blog - biblioteka 10 Składniki mineralne są  niezbędne do życia, ponieważ  uczestniczą niemal we wszystkich procesach metabolicznych. Pełnią one różnorakie funkcje:  są materiałem budulcowym, wchodzą w skład komórek, płynów ustrojowych, enzymów i hormonów,   biorą udział w przenoszeniu tlenu do komórek, w zachowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i nerwów, w gospodarce wodno – elektrolitowej i utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej.
Niestety,  ludzki organizm nie ma możliwości ich wytwarzania.
Ich źródłem dla nas są produkty spożywcze –  pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz woda i sól – oczywiście, nie chlorek sodu (NaCl) a ponieważ zawartość minerałów w naszym pożywieniu zależy od ich zawartości w glebie, skąd pozyskują je rośliny, więc jeśli nie ma ich w glebie, mamy ich niedobory, stąd konieczność ich uzupełniania.

Blog - obrazek do witaminy D3Witaminy są również niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów biochemicznych  zachodzących w naszym organizmie, są konieczne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu – pełnią w nim rolę regulacyjną i jako biokatalizatory są niezbędne do utrzymania prawidłowej czynności komórek, mają też wpływ na przyswajanie składników mineralnych – na przykład : witamina C ma wpływ na przyswajanie żelaza, a witamina D ułatwia wchłanianie wapnia.
W  większości przypadków witaminy muszą być dostarczane  z pożywieniem, bowiem tylko niektóre z nich są produkowane w niewielkich ilościach  w organizmie  –  witamina D wytwarza się  w skórze pod wpływem słońca a  witamina   K i niektóre witaminy z grupy B produkowane są w jelitach przez bakterie.

Blog - biblioteka 2Trzecią – bardzo ważną grupę składników odżywczych, niezbędną do zachowania naszego zdrowia, stanowią Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ( NNKT ), których organizm również nie syntezuje i z tego powodu  musimy dostarczyć je organizmowi z naszym pożywieniem. Należą do nich kwasy: Omega 3 ( DHA I DHE ) i Omega  6 –  z tym, że  konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji między nimi.
NNKT ( szczególnie Omega 3 ) zapobiegają miażdżycy, zawałom i udarom mózgu. Są konieczne do prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są integralnymi składnikami tkanek i i wchodzą w skład fosfolipidów budujących błony biologiczne a DHA jest głównym składnikiem funkcjonalnym błon komórkowych w tkance nerwowej i mózgu oraz  lipidów siatkówki oka.
NNKT potrzebne są także do prawidłowego transportu lipidów ( tłuszczów nierozpuszczalnych w wodzie ) w całym organizmie.
Z kwasów tych,  w wyniku enzymatycznego rozpadu powstają biologicznie czynne związki,  tzw. eikozanoidy, które pełnią rolę miejscowych hormonów o wielorakim działaniu – w regulowaniu czynności układu sercowo – naczyniowego, w regulacji krzepnięcia krwi, ciśnienia tętniczego, funkcji ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego,  układu oddechowego, nerek i narządów rozrodczych.

Ponieważ nasz organizm, nie daje nam jednoznacznych sygnałów ostrzegawczych  o istniejących w nim niedoborach  składników odżywczych,  lub też nie przypisujemy ich tym niedoborom, ponieważ często  mówimy   np. o złym samopoczuciu czy nawet depresji, zawrotach i  bólach głowy, bólach mięśni, częstym przeziębianiu,  bezsenności czy zbyt wczesnych symptomach  starzenia się, na które nie ma rady –  a mogą to przecież być ich objawy, więc jedynym  sposobem obrony przed nimi,  jest  nasza wiedza i świadomość, że takie niedobory mogą występować i co czynić, aby do nich nie dopuścić.
Przy  braku w naszym organizmie  komórkowych składników odżywczych tj. witamin, minerałów, NNKT czy aminokwasów –  na początku dochodzi do niewydolności funkcji komórki, której  nie odczuwamy. Nie odczuwamy też głodu witamin. Nie wiemy, że niewydolność ta z czasem  powiększa się i w końcu obejmuje jakiś narząd naszego organizmu, co powoduje, że przestaje on funkcjonować prawidłowo – jesteśmy chorzy …

Blog - logo KoalicjiDlatego celem medycyny komórkowej  są właśnie komórki – najmniejsze jednostki funkcjonalne naszego organizmu  a jednym z bardzo ważnych osiągnięć  Instytutu Dr. Ratha w Kalifornii, którym kieruje  Pani Dr Aleksandra Niedźwiecki,   jest  wprowadzenie zasad  synergii składników odżywczych, jako podstawowej metody przywrócenia równowagi metabolicznej naszego organizmu, zachwianej przez różne procesy patologiczne.
Synergia jest najefektywniejszą formą uzupełniania komórkowych składników odżywczych,  bowiem ma zwielokrotnione działanie i obejmuje różne drogi metaboliczne, zapewnia optymalne wchłanianie składników, zapobiega ujawnieniu ukrytych niedoborów mikroelementów i utrzymuje równowagę metaboliczną w organizmie, niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania jako całości.

Dzięki optymalnemu dostarczeniu naszemu ciału niezbędnych do życia i zdrowia składników,  stopniowo, całe nasze ciało z układem kostnym włącznie, jest przebudowywane i odnawiane  a także  możemy   poprawić jakość umysłu i koncentrację, podwyższyć współczynnik inteligencji ( IQ ), wzmocnić sprawność fizyczną, poprawić jakość snu, zwiększyć odporność na infekcje, ochronić się przed chorobami a  więc w rezultacie      przedłużyć nasze  życie  i do tego zmierza właśnie  medycyna komórkowa

Tak więc, to co jemy,  ma  wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Nasz układ pokarmowy zawiera    sto milionów neuronów i wytwarza równie wiele neuroprzekaźników, co mózg a jelita wytwarzają  dwie trzecie obecnej w naszym organiźmie serotoniny czyli neuroprzekaźnika „szczęścia”. Dlatego w zasadzie, gdy jemy to karmimy dwa „mózgi” . Ilekroć zjadamy coś, sygnał wynikający z pożywienia przekazywany jest do mózgu, ponieważ jelita i mózg pozostają w ciągłej komunikacji. To dlatego właściwe pożywienie może wprowadzić nas w dobry nastrój, a niewłaściwe wywołać – stany lęku lub przygnębienia.

Niestety,  wiek XX przyniósł nam wręcz  epidemie różnych chorób cywilizacyjnych  z którymi medycyna akademicka  nie radzi sobie a lekarz  do którego idziemy leczy nam chorą nogę, serce czy wątrobę, nie biorąc pod uwagę faktu, ze są one tylko częścią tej same całości … i chociaż w pewnych specjalizacjach medycyna poczyniła ogromne postępy, to w przypadku chorób przewlekłych  nie znajduje sposobu  na usuwanie    ich przyczyny a likwiduje jedynie  ich objawy.
Wiemy, że nie istnieje też profilaktyka a badania mają na celu jedynie wykrywanie już istniejących chorób oraz, że zaordynowane leki, które często mamy przyjmować do końca życia, mają mnóstwo skutków ubocznych, które powodują następne schorzenia a na wizytę u specjalistów czeka się bardzo długo.

Jedyną więc drogą do zdrowia jest powszechna edukacja z tego zakresu, bowiem tylko człowiek świadomy może pomóc sobie w chorobie, ale przede wszystkim może nie dopuścić do niej i o tym właśnie traktuje medycyna komórkowa.

Należy również  pamiętać o tym, że są  różne okresy naszego życia w których wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze: u kobiet ciężarnych, karmiących, młodzieży, sportowców a także ludzi chorych i seniorów.
Zwykle myślimy też, że tylko ludzie żyjący w krajach biednych, mają niedobory witamin i minerałów, ale tak nie jest – również w krajach bogatych i wysokorozwiniętych takie niedobory występują i to u  ludzi o różnych statusach społecznych i materialnych.
Dotyczy to, oczywiście, również Polski.
Według Unicefu ” braki witamin i minerałów dotykają 1/3 populacji ludzi na świecie, upośledzając ich ciała, umysły, energię i ekonomiczną przyszłość całych narodów” – to cytat .

Po zjedzeniu posiłku składniki w nim zawarte rozpoczynają złożoną podróż przez nasz układ trawienny. Trawienie i przyswajanie pokarmu ma kardynalne znaczenie dla naszego zdrowia w ogromnej mierze zależy od zdrowia naszych jelit .

Pomimo, że  większości z nas  jedzenie kojarzy się pozytywnie , to  należy  pamiętać, że niemal każdy pokarm  oprócz  składników odżywczych zawiera  również składniki szkodliwe i toksyczne, które nasza wątroba musi zneutralizować.
Źródłem  toksyn w naszym organiźmie są np. warzywa   hodowane w ziemi, która jest uboga w składniki mineralne natomiast bogata w stosowane chemikalia w związku z  czym warzywa, które trafiają na nasze stoły również je zawierają.
Jest mięso i produkty pochodzenia  zwierzęcego, gdyż zwierzęta   karmi się w niezdrowy sposób z wykorzystaniem antybiotyków i  hormonów.
Jest także złej jakości woda i zanieczyszczone powietrze.
Dalsze zniszczenia w naszym pożywieniu dokonują się podczas składowania, transportu i obróbki a także poprzez dodawanie toksycznych polepszaczy, co sprawia, że pożywienie choć smaczne jest pozbawione wartości odżywczych a zawiera wiele związków chemicznych.

Oprócz tego organizm nieustannie wytwarza też własne – wewnętrzne toksyny – są to produkty przemiany materii, wymagające ciągłego wydalania. Do ich nadmiaru  dochodzi wtedy, gdy ich ilość przekracza moc przerobową systemów odtruwających organizm ( wątroby, nerek, skóry lub jelit ) i wówczas zaczynamy chorować.
Aby je zneutralizować niezbędne  są antyoksydanty –  również  w postaci witamin A, C czy E

Dzięki odkryciom Dr Ratha i badaniom przeprowadzanym w Instytucie Dr Ratha, które zostały opisane w książkach autorstwa Dr Ratha i Dr Niedźwiecki ” Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca, tylko my ludzie” oraz ” Zwycięstwo nad rakiem ” a także w wielu publikacjach naukowych oraz cyklicznych –  na bieżąco wydawanych przez Instytut informacjach na temat poszczególnych problemów zdrowotnych, wiemy, że w  większości  ich przypadków,  dodatkowe zaopatrzenie naszego organizmu w komórkowe składniki odżywcze daje bardzo dobre  rezultaty.

Blog - biblioteka 9Ponieważ znaczenie witamin dla naszego zdrowia jest oczywiste,        podam Państwu pokrótce, na przykładzie, z pewnością wszystkim dobrze  znanej witaminy – witaminy C, w jakich obszarach naszego zdrowia jej niedobór może doprowadzić nas do choroby oraz jak jej uzupełnienie w organiźmie może wpłynąć na likwidację tych chorób i chociaż w dzisiejszych czasach niemożliwy jest   całkowity brak witaminy C, to jednak bardzo często występują jej niedobory  a musimy pamiętać o tym, że nasz organizm nie produkuje jej, a więc musi być dostarczana wraz z pożywieniem.

Działanie witaminy C jest wielorakie : np. chroni nas przed wolnymi rodnikami, jest niezbędna w syntezie kolagenu , zwiększa odporność organizmu i  przyswajanie żelaza, ma działanie odtruwające, może zahamować zaćmę i złagodzić alergię, a jej niedobór manifestuje się wieloma problemami: np. podatnością na infekcje, szybkim męczeniem się, brakiem apetytu, bólami stawowo – mięśniowymi , paradontozą, chorobami serca i układu krążenia czy  cukrzycą. Również depresja jest pierwszą oznaką niedoboru witaminy C, o czym nie wszyscy wiedzą.

To wszystko w bardzo wielkim skrócie!

Zgodnie z  RDA, jej norma spożycia w Polsce wynosi od  60 – 70 mg. dziennie, które chroni nas jedynie przed szkorbutem, podczas gdy bez wątpienia można stwierdzić, że miażdżyca –  jest wczesną formą szkorbutu   a  faktyczne zapotrzebowanie naszego organizmu na  witaminę C jest wielokrotnie większe.
Oprócz tego, zwiększa je jeszcze bardziej: stres fizyczny i emocjonalny, stany zapalne, różnego rodzaju leki, każda interwencja chirurgiczna, różnego rodzaju ukąszenia, nikotyna, alkohol czy nawet  nadużywanie cukru.
Należy  też  dodać, że witamina C jest składnikiem nietrwałym: jest wrażliwa np. na działanie światła  i wysokich temperatur a do tego jest bardzo szybko wydalana z organizmu  a ma przecież zbawienny wpływ na nasze zdrowie, więc bezwzględnie musimy zadbać o jej właściwy poziom w naszym organizmie.

Blog - dlaczego zwierzęta nie dostają ...Proces miażdżycowy, który toczy się latami – od pierwszych złogów gromadzących się przy ścianie tętnicy, aż do twardej –  zwapnionej blaszki miażdżycowej,  na każdym etapie  może być dramatycznie przyśpieszony albo zatrzymany, a nawet wyeliminowany i  w tym przypadku kardynalne znaczenie ma witamina C a także lizyna, prolina oraz inne składniki odżywcze, co dokumentuje Dr Rath  w swojej książce  ” Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca, tylko my ludzie „

Również w przypadku cukrzycy, która prowadzi do  chorób  sercowo – naczyniowych, problemów ze wzrokiem, nerkami czy nawet do amputacji kończyn dolnych a leki farmaceutyczne służą jedynie  do obniżenia poziomu cukru we krwi, można poprzez zastosowanie komórkowych składników odżywczych, szczególnie   witaminy C,  która ma  podobieństwo molekularne z  glukozą i witaminy E,  oraz  witamin z grupy B, poprawić  metabolizm cukru we krwi i w ten sposób zapobiec  powikłaniom . Ten problem, również przedstawił Dr Rath w swojej książce.

Badania wykazały, że z  chorobami sercowo – naczyniowymi i cukrzycą   ma związek również Choroba Alzheimera, ponieważ w miarę jak pogłębia się  stan zapalny tętnic i ich uszkodzenie, mózg podlega podobnym procesom –  zablokowane tętnice mózgu powodują brak dostatecznego  ukrwienia a więc i odżywienia mózgu. Tutaj również kardynalne znaczenie mają komórkowe składniki odżywcze, takie, jak np. witaminy  C, A, E,  z grupy B czy kwasy Omega 3.

Blog - biblioteka 12No i do tego  nowotwory – w tym przypadku Dr Rath i  Dr Niedźwiecki w znakomitej książce „Zwycięstwo nad rakiem” udowodnili powołując się na przeprowadzone badania w Instytucie Dr Ratha , że i z chorobami  nowotworowymi można skutecznie walczyć stosując komórkowe składniki odżywcze, na liście których  prym wiedzie znowu witamina C

Dodać tutaj należy, że wszystkie te problemy zdrowotne mają  związek z homocysteiną, która wytwarza się w nadmiernych ilościach  przy przemianie niezbędnego aminokwasu – metioniny ( zawierają jej dużo produkty białkowe )  – jeśli nasz organizm jest dostatecznie zaopatrzony w witaminy z grupy B ( B6, B12 i kwas foliowy) to homocysteina ponownie przekształci się w metioninę lub w następny aminokwas – cysteinę, jeśli nie,  odkłada się w naszym organizmie niszcząc jego tkanki.

Blog Biblioteka 5Podobnie rzecz się ma w przypadku chorób wirusowych, np. w przypadku grypy, która może mieć przebieg łagodny, ale może mieć też poważne konsekwencje, zwłaszcza u osób z osłabionym układem odpornościowym oraz u dzieci i osób starszych.
I tutaj badania dokonane w Instytucie  Dr Ratha wykazały, że witamina C w dużych dawkach, zwłaszcza w połączeniu z lizyną, proliną czy zieloną herbatą hamuje namnażanie się wirusów oraz powstrzymuje niszczenie tkanki łącznej ciała, która jest naturalną barierą do rozprzestrzeniania się wirusa, podobnie jak w przypadku nowotworów, gdzie zdrowa tkanka łączna hamuje ich rozwój.

Tak więc medycyna komórkowa daje nam nie tylko odpowiedź na pytanie jak radzić sobie z chorobami , które zagrażają naszemu życiu, ale przede wszystkim uczy nas , jak do nich nie dopuścić.

Musimy więc Drodzy Państwo zadbać  o właściwe  odżywianie i uzupełnianie niedoborów komórkowych składników odżywczych, prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy i  o aktywny tryb życia a z pewnością będziemy  zdrowi.