Wprowadzenie

Blog - oś czasu - krajobrazWprawdzie przez całe wieki ludzkość, również w zakresie pokarmów, zadawalała się tylko tym, co pozwalał zobaczyć jej wzrok, i chociaż za „ojca” medycyny uważa się Hipokratesa, to świadomość tego, że odżywianie jest fundamentem zdrowia, istniała również wśród mędrców starożytnych  Chin i Indii. Dopiero Lavoisier Antoine Laurent (1743-1794), chemik francuski zapoczątkował rozwój nowożytnej chemii wprowadzając pomiary ilościowe, wyjaśnił procesy spalania i oddychania, sformułował zasadę zachowania masy w reakcjach chemicznych, wykazał obecność tlenu i azotu w powietrzu, przeprowadził analizę i syntezę wody oraz określił skład wielu substancji – między innymi: tlenku siarki, kwasu siarkowego i kwasu azotowego.

Później – w 1823 roku, opisano badania nad tłuszczami pochodzenia zwierzęcego a następnie – w 1853, biosyntezę glikogenu w wątrobie i udział trzustki w patogenezie cukrzycy a także przeprowadzono syntezę tłuszczów organicznych. Po opracowaniu przez Mendelejewa – w roku 1879, układu okresowego pierwiastków, w zasięgu uczonych znalazły sie niemal wszystkie elementy składowe procesów zachodzących w żywym organizmie. Natomiast, w 1894 roku wprowadza się pojęcie oligoelementów – na określenie pierwiastków śladowych w żywych organizmach.

I wreszcie przychodzi rok 1912 – polski uczony, Kazimierz Funk, badając zapotrzebowanie organizmu na białka, tłuszcze i węglowodany odkrywa pierwszą witaminę – tiaminę, czyli witaminę B1. Tak więc od Lavoisiera do Funka ( czyli w ciągu wieku i trzech dziesięcioleci) wychodząc od zera i dysponując bardzo prostymi narzędziami badawczymi, kilku uczonych odkryło niemal wszystko z tego zakresu.

Później – w XX wieku nastąpił niezwykły   postęp naukowo – techniczny, ale ludzkość zapłaciła za niego ogromną cenę – w postaci dwóch wojen i dwóch systemów totalitarnych. Odżywianie przestało stanowić centrum uwagi i nikt też nie zabiegał o jakiekolwiek badania z tej dziedziny. Ludzi podzielono na chorych i zdrowych a lekarze zajmowali sie tylko tymi chorymi, natomiast zdrowi mogli jeść i robić co im się podobało. Okres ten zaowocował lawinowym wzrostem różnego rodzaju chorób i ta niekorzystna sytuacja stale pogłębia się – choroby układu sercowo- naczyniowego , cukrzyca czy nowotwory przyjmują wręcz formę epidemii. Wprawdzie technologia medyczna zrobiła ogromne postępy w związku z czym chirurdzy i transplantolodzy dokonują rzeczy zadziwiających a medycyna ratunkowa pozwala ratować życie w bardzo wielu trudnych sytuacjach, ale jeśli chodzi np. o choroby przewlekłe, niestety,  już tak dobrze nie jest …

 Profesor PaulingNa szczęście byli też tacy ludzie, jak prof. Linus Pauling ( o którym będzie jeszcze mowa w następnych informacjach ) – jeden z geniuszy naszych czasów, który już w 1960 roku wprowadził pojęcie odżywiania orto- molekularnego i stworzył podwaliny pod medycynę komórkową …

 Dopiero pod koniec XX wieku medycyna ponownie zajęła się rolą odżywiania w naszym organiźmie i w zasadzie można powiedzieć, że nadal jest na początku tej drogi a więc wszystko jest jeszcze do osiągnięcia , pod warunkiem, że rozpocznie się prawdziwą edukację społeczeństwa z tego zakresu a więc, w pierwszej kolejności, niezbędne jest także uzupełnienie wiedzy z tej dziedziny przez lekarzy.

 Na razie zapanowała moda na zdrowy styl życia a także zdrowe odżywianie i powstał w tych tematach istny chaos informacyjny – mamy propozycje wielu diet i sposobów odżywiania się oraz uzupełniania składników odżywczych i różne propozycje aktywnego stylu życia, a często informacje te są ze sobą sprzeczne.

Blog - emoticionek na zapytanieTo, co w jednej diecie jest zdrowe, w innej jest zabronione – na przykład owoce – jedni mówią aby spożywać je w dużych ilościach, inni przestrzegają nas przed fruktozą … Podobnie z rybami – zaleca się, aby spożywać je często, jako że są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zawierają też wiele toksyn, z którymi nasz organizm musi się dodatkowo uporać – w pewnych kręgach panuje więc moda na nie jedzenie ryb … Podobnie z tłuszczami – które są zdrowe?, a które nie? … z węglowodanami … itd.

Jedni zalecają pewne aktywności ruchowe jako zbawienne dla naszego zdrowia a inni ostrzegają nas przed nimi … Nawet zalecane od zawsze oddychanie ” pełną piersią” wydaje sie być niebezpieczne dla naszego zdrowia … Nie wspomnę już o ziołach i różnego rodzaju suplementach diety a także różnorodności badań na podstawie których można dojść lub nie, do tego, jaka jest przyczyna naszych problemów zdrowotnych.

 Ponieważ profilaktyka zdrowia w zasadzie nie istnieje ( badania oferowane przez medycynę akademicką służą jedynie do wykrywania istniejących już chorób ) i jest niemal regułą, że dopiero właśnie problemy ze zdrowiem skłaniają nas do szukania pomocy, coraz częściej w medycynie komplementarnej, jako, że do lekarzy, zwłaszcza specjalistów, są długie kolejki a zaordynowane leki maja wiele skutków ubocznych, które wywołują następne problemy zdrowotne – wówczas jesteśmy zdezorientowani w tym natłoku informacji i nie wiemy co mamy czynić ?

 Z pewnością zachować spokój i znaleźć dla siebie optymalne rozwiązanie, jako, że dzięki dokładnej znajomości własnego organizmu i możliwości jakie daje nam właściwe odżywianie oraz dbałość o kondycję fizyczną i psychiczną, która również w dużej mierze uzależniona jest naszego odżywiania, możemy znaleźć swój własny sposób na zdrowie a w przyszłości stosować jego   profilaktykę , która uchroni nas przed podobnymi sytuacjami.

 Wiemy, że według holistycznej koncepcji życia i zdrowia, każdy z nas jest niepodzielną całością istniejącą na trzech różnych poziomach: fizycznym, chemicznym i psychologicznym, lub jeśli ktoś woli : Ciała, Umysłu i Ducha – jeśli każdy z nich pozostaje w równowadze, nie chorujemy, ale prawdą też jest, że równowaga ta jest bardzo chwiejna a także podatna na różne zakłócenia i dlatego wymaga od nas niezwykłej czujności, do której niezbędna jest wiedza o funkcjonowaniu naszego organizmu, właściwym odżywianiu go i utrzymywaniu w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.

Z mojej praktyki wynika, że są osoby świetnie zorientowane w tych tematach – ale nie zdarza sie to zbyt często, natomiast dla wielu osób są to pojęcia obce i budzące szereg wątpliwości … dlatego postanowiłam przekazywać Państwu swoją wiedzę, zebraną z wiarygodnych źródeł – dotyczącą zagadnień naszego zdrowia i będę szczęśliwa, jeśli komukolwiek z Państwa, choćby w najmniejszym zakresie, będzie ona  przydatna.

 Z życzeniami zdrowia oraz wszystkiego co najlepsze.

 Anna Stuczeń